tirsdag 15. mars 2011

Kulturdepartementets oversetterpris

De nominerte til Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur ble nylig kunngjort. I oversetterkategorien er følgende nominert:


Tove Bakke for oversettelsen av Marie Desplechin: Aldri tilfreds (2009) og Like sint (2010). (Auroradagbøkene 1 og 2), Samlaget.
Juryens begrunnelse: Tenåringsjenta Aurora er fortsatt like sint, noe Tove Bakke formidler i en troverdig norsk oversettelse. Med fine språklige nyanser får Bakke fram både det såre og det humoristiske aspektet ved tekstene, og med kreativ snert avleveres replikkene til den aggressive dagbokskribenten. Skildringen av en fransk familie og et fremmed skolesystem tåler svært godt overgangen til norsk, når det gjøres på denne måten. 

Bodil Engen for oversettelsen av Anne Frank: Anne Franks dagbok, Aschehoug.
Juryens begrunnelse: Bodil Engen har arbeidet fram en balansert oversettelse som klarer å ivareta språktonen fra 1940-tallet, samtidig som språket gjøres tilgjengelig for dagens ungdom. Anne Franks dagbok er et viktig kulturhistorisk dokument, som bør leses av stadig nye generasjoner. Engens stødige og stilsikre oversettelse er et viktig bidrag til at denne klassikeren fortsatt vil kunne oppleves som relevant og forståelig også for nye lesere.

Kjersti Velsand for oversettelsen av Hayley Long: Har det klikka for Lottie Biggs? Aschehoug.
Juryens begrunnelse: Tenåringens følelse av å vite alt best gjengis med en autentisk bråkjekk tone i Har det klikka for Lottie Biggs? Oversetter Kjersti Velsand har tilpasset en walisisk miljøskildring til norske forhold, og har gjendiktet morsomme ordspill og dobbeltbetydninger underveis. Denne fornorskingen av meningsbærende elementer som butikknavn, veiskilt og ikke minst hårfargingsmidler, ivaretar viktige sider ved romanens bitende humor. Men også tekstens mer alvorlige grunntone formidles gjennom et variert og troverdig ungdomsspråk.

Oversetterbloggen gratulerer!

Prisutdelingen ved kulturminister Anniken Huitfeldt finner sted fredag 25. mars kl. 13.00 i Nasjonalbibliotekets store auditorium, Henrik Ibsensgt. 110 (Solli plass), Oslo

En oversikt over tidligere vinnere finnes HER.

Ingen kommentarer: