fredag 17. februar 2012

Nominasjoner til Kulturdepartementets oversetterpris

De nominerte til Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2011 ble nylig kunngjort. I oversetterkategorien er følgende nominert:


Bjørn Alex Herrman for oversettelsen fra dansk av Oscar K og Dorte Karrebæks Shakespeares Hamlet, Cappelen Damm.
Juryens begrunnelse: Hamlet i bildebokform er en svært vellykket adaptasjon som oversetteren følger fint over i det norske språket. Slik tilgjengeliggjøres Shakespeares klassiker gjennom både verbaltekst og illustrasjoner, men kanskje spesielt via språklig fornyelse. Til tross for at deler av teksten er i bunden form, er språket ledig, forståelig og kommuniserer godt med dagens ungdom. Samtidig er dette en tekst som er tro mot originalen og ivaretar dramaets poetiske rytme.

Jon Vegard Lunde for oversettelsen fra engelsk av John Marsdens Bortenfor daggry, Jevelforlaget.
Juryens begrunnelse: Lunde har egenhendig stått for utgivelse og oversettelse av alle de sju bøkene i den australske I morgen, da krigen kom-serien. I Bortenfor daggry får han fram råheten som følger med en verden i krig, og viser at han har evnen til å gjengi den spente atmosfæren som de unge karakterene befinner seg i på en god og troverdig måte.

Jørn Roeim for oversettelsen fra engelsk av Tim Bowlers Spille død og Nære på (Blade 1 og 2), Gyldendal.
Juryens begrunnelse: Jørn Roeim viser solid håndverk i oversettelsen av Bowlers spenningsserie. Han har vært klok nok til å velge en språklig koloritt som snarere antyder enn overdriver den tøffe tonen til en hjemløs engelsk tenåring, en balanse som viser følsomhet overfor den opprinnelige teksten, og forståelse for hva som fungerer på norsk. Dette er en oversettelse som på imponerende vis får fram spenningen og nerven i bøkene.

Oversetterbloggen gratulerer!

Prisutdelingen ved kulturminister Anniken Huitfeldt finner sted mandag 5. mars kl. 12.00 i Nasjonalbibliotekets store auditorium, Henrik Ibsensgt. 110 (Solli plass), Oslo.

En oversikt over tidligere vinnere finnes HER.

Ingen kommentarer: